10. Do’s en Don’ts op de eerste schooldag van uw kind

Toch altijd spannend zo’n eerste schooldag. En niet alleen voor de kinderen. Sommige ouders zijn al net zo gespannen op de eerste schooldag van hun ouders. U wilt natuurlijk vanaf het begin van het jaar een goede band met uw zoon of dochter. Hieronder een paar goede tips.

Om u nog beter van dienst te zijn met mijn blogs, workshops en bijlessen, verzoek ik u een korte enquête in te vullen.

  1. Ja, ik heb het echt meegemaakt, er zijn ouders die de eerste schooldag meteen om bijzonder verlof te vragen. Dit komt toch een beetje raar over na 6 weken vakantie. Wacht er even een dagje mee.
  2. Probeer niet meteen de eerste dag met je zorgen komen. Wacht een dag en maak dan voor de tweede schoolweek een afspraak.
  3. Bedenk dat het voor iedereen spannend is, zo’n eerste schooldag. Ook voor de leerkracht.
  4. Stel de eerste dag geen eisen aan de plek van je kind. Neem gerust aan dat daar over het algemeen goed over wordt nagedacht. En, de leerkracht heeft enkele dagen tot een week nodig om de kinderen een goede plek te geven.
  5. Ja, het gebeurt, er zijn ouders die de eerste schooldag al direct willen horen hoe het is gegaan. Tenzij uw zoon of dochter voor het eerst naar school gaat, is dat eigenlijk niet de bedoeling.
  6. Ook al is het een nieuwe, jonge juf of meester, probeer hem of haar niet de les te lezen over bijvoorbeeld jassen die wat rommelig liggen o.i.d.
  7. De leerkracht is er in eerste instantie voor de kinderen. Probeer je “zeer dringende” verhalen zo kort mogelijk te houden.
  8. Ook al heb je hard gewerkt in de vakantie met je kind, verwacht niet dat de juf het direct nakijkt. Het oefenen heb je gedaan voor je kind, niet om een wit voetje te halen bij de juf of meester.
  9. Het allerbeste is toch echt om met een grote glimlach de nieuwe leerkracht een heel fijn schooljaar te wensen. Eventueel nadat je je KORT hebt voorgesteld. Je geeft je kind een dikke knuffel, wenst hem of haar veel plezier en vertrekt!
  10. Goed contact met de leerkracht van je kind is erg belangrijk. Zorg dat de leerkracht en evt de interne begeleiders ten alle tijden je partners blijven. De school is verantwoordelijk voor het onderwijs dat op school gegeven wordt, de leerkracht is verantwoordelijk voor het onderwijs dat in de klas gegeven wordt, maar ouders zijn verantwoordelijk voor hun eigen kind! Stel dat je besluit om extra hulp te zoeken buiten de school, doe dat dan nooit omdat je vindt dat de school gefaald heeft maar doe het omdat je denkt dat je kind iets anders nodig heeft dan wat de school kan bieden.

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht