7 tips om te voorkomen dat kinderen een leesdip krijgen in de vakantie.

Met name voor kinderen die moeite hebben met lezen is de zomervakantie van zes weken erg lang. Als je dan nog bedenkt dat op veel scholen kinderen nog maar weinig les krijgen vlak voor de vakantie is die periode nog langer.

  1. Ga naar de bibliotheek of boekhandel en koop samen een boek voor in de vakantie. Let hierbij op de interesse van je zoon of dochter, de lay-out en of het voldoende plaatjes heeft. De interesse is belangrijker dan het niveau. Het gaat erom dat de kinderen begrijpen wat ze lezen. Als het technisch lastig is, kun je samen het boek lezen.
  2. Geef zelf het goede voorbeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen zeggen ze wel eens. Als je zelf veel leest, het liefst op hetzelfde moment als je zoon of dochter stimuleert dat meer dan wanneer je zelf nooit leest.
  3. Praat over boeken. Als je samen een leuk boek hebt gevonden, kun je over het boek praten. NIET OVERHOREN!
  4. Lees elke dag een hoofdstuk voor. Als je elke dag een hoofdstuk voorleest, kan het kind zelf verder lezen. Of het kind leest steeds de eerste bladzijde voor. Het boek is dan snel uit. En je zoon of dochter heeft toch veel gelezen.
  5. Niet overhoren. Lezen moet leuk zijn. Praat over het boek. Maar ga niet controleren of je zoon of dochter het boek gelezen heeft.
  6. Voldoende boeken mee om uit te kiezen. Als je op vakantie bent kunt je het beste meerdere boeken meenemen. Als het ene boek niet leuk is, kan je zoon of dochter wisselen van boek.
  7. Laat je zoon of dochter bijlessen volgen in de zomervakantie. Als leerkracht heb ik meerdere malen meegemaakt dat kinderen erg vooruitgegaan waren na de zomervakantie. Het handelingsplan dat ik voor bepaalde kinderen had gemaakt kon in de prullenbak. Het was niet meer nodig. Dit geldt niet voor elk kind. Om het leesniveau niet te laten dalen is het zeer zinvol om bijles te laten volgen in de weken dat je niet op vakantie bent.

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht