Geen leesproblemen meer

DE BESTE REMEDIE TEGEN LEESPROBLEMEN ZIJN LEESKILOMETERS!

Het is misschien een open deur, maar veel oefenen met lezen is toch echt het beste. Maar... THERE IS A RIGHT WAY AND A WRONG WAY!

  1. Geen kwantiteit, maar REGELMAAT. Wanneer kinderen moeite hebben met lezen, is het echt topsport als ze lezen. Lees liever een bladzijde goed, praat er over. Dat duurt misschien 5 à 10 minuten. Doe dit iedere dag, 7 dagen in de week.
  2. We leven in een wereld waarin tekst en lezen heel belangrijk is. Probeer, zo onopgemerkt mogelijk, kinderen te STIMULEREN om woorden te lezen op etiketten, borden boven de snelweg, je te helpen bij het doen van boodschappen e.d.
  3. Zoek SAMEN met je kind een leuk boek uit. Dus ga niet zelf op pad. Ik kom heel veel zorgzame moeders tegen die vooral aan de leesspecialist willen laten zien dat zij er alles aan doen om hun kind te helpen. Maar.. soms kun je beter helpen door NIET te helpen!
  4. Laat het kind zelf ontdekken wat voor boeken hij of zij leuk zijn. Zijn de boeken niet leuk, leg ze weg. Misschien vinden kinderen in het begin de meeste boeken STOM. Niet erg. Gewoon een ander boek pakken. Als uw zoon of dochter toch enkele bladzijde gelezen heeft uit het boek is het prima.
  5. LEES VEEL VOOR! Deze opmerking heb je waarschijnlijk ook 100 keer gehoord. Maar het is echt waar. Zo laat je zien dat geschreven tekst echt leuk en interessant kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een bladzijde oefenen die je zelf zo smeuïg mogelijk hebt voorgelezen. Kinderen vinden het dan een uitdaging om ook smeuïg voor te lezen.
  6. HERHALING, HERHALING, HERHALING. Onderzoek heeft uitgewezen dat het drie keer achter elkaar herhalen van dezelfde bladzijde de beste remedie is tegen leesproblemen.
  7. Maak een lijstje van woorden die het kind moeilijk vindt. Bij zwakke lezers zijn dit meestal korte woorden zoals: bal, bel, broertje, boertje, strand, stand. Deze woorden lijken op elkaar. Juist woorden als heksenkasteel, zullen kinderen onthouden als een foto, als ze het een keer geoefend hebben. Zet de woorden in www.wrts.nl. Na elke leessessie kun je de woorden die het kind moeilijk vindt flitsen. De woordenlijst groeit na elke leessessie. Bij een nieuw boek start je weer opnieuw.

N.B. Het lezen van de blz uit het boek en het flitsen van woorden doe je altijd vlak na elkaar!

Neem contact op

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht