Goedkope bijles voor mijn kind met leerproblemen

leerproblemen De allergoedkoopste bijles is de bijles die je zelf geeft. Als leerkracht merkte ik dat er heel veel kennis is bij ouders. Als het goed gebeurt is er niets op tegen dat ouders zelf hun kinderen met leerproblemen helpen. Als leesspecialist kwam ik ook wel tegen dat sommige gezinnen hele roosters hadden over wie wanneer ging lezen met het kind dat moeite had met lezen. Wel heb ik gemerkt dat het ook wel tot frustraties kan leiden. Vaak weten ouders niet exact wat ze wel en niet kunnen verwachten van een kind. En vaak wordt er ten onrechte van uitgegaan dat kinderen de zelfde leerstijl hebben als zij zelf. Het is echter heel eenvoudig om er achter te komen wat de leerstijl is van je kind en van je zelf.

Waar moet je rekening mee houden als je je eigen kind begeleid?

Kinderen willen van te voren weten waar ze aan toe zijn en wanneer ze klaar zijn.

  • Stel van te voren een tijdstip en een duur af van de les.
  • Stel ook van te voren vast wat je gaat oefenen.
  • Een effectieve les is kort, bondig en effectief. Spelletjes zijn leuk, maar doe ze aan het einde. Deze zijn vooral goed om datgene wat geleerd is in te slijpen, te automatiseren. Deze spelletjes kun je dan herhalen onderweg in de auto o.i.d.
  • Kijk voor je met de les begint precies wat je gaat behandelen met je kind. Als je dat moet doen terwijl je met je kind bezig bent, moet het kind te lang wachten en dwaalt hij of zij af of wordt ongedurig. Daarna is het lastig om het kind er weer bij te betrekken.
  • Geef veel complimentjes. Bij moeilijke lessen geef je complimentjes bij elk goed gegeven antwoord. Bij iets gemakkelijkere lessen kun je complimenten geven bij een goed geleerde les.
  • Heel belangrijk is dat je je kind een goed gevoel geeft. Vooral als je je kind bij iets helpt waarbij je zelf nooit moeite mee hebt gehad kan dat lastig zijn.
  • Niet alle kinderen hebben er evenveel zin. Een kind binnen het gezin dat minder zin heeft om te leren moet je juist motiveren om het wel leuk of in elk geval minder vervelend te vinden.
  • Ga niet trekken aan een dood paard! Als een kind echt niet wil, moet je een andere oplossing zoeken. Misschien lukt het iemand anders binnen het gezin wel het kind te helpen omdat die de zelfde leerstijl heeft.
  • Houd er rekening mee dat het kan zijn dat je kind een andere leerstijl heeft dan je zelf.

Verschillende soorten bijles

De verschillende soorten vakken worden op verschillende manieren gegeven.
Hulp bij leesproblemen: Elke dag 10 minuten, 1 blz oefenen. Lees een stukje voor uit het zelfde boek als je kind. Het kind hoort dan hoe het moet klinken als het vloeiend gaat. U kunt uw kind opnemen op een Iphone en vervolgens het kind nog eens laten terug luisteren en kijken naar zijn of haar eigen leesprestaties. Dit is doorgaans erg leerzaam.

Hulp bij spellingproblemen: 20 tot 30 minuten oefenen 3x per week: Oefenen van het dictee van school in www.wrts.nl. Hierin kunnen dictee woorden worden opgenomen. Door middel van verschillende oefeningen kunnen dictee woorden worden geoefend.

Hulp bij rekenproblemen: 20 tot 30 minuten: oefenen met hoofdrekensommen, pre-teaching van de lesstof van school die gaat komen en herhaling van het blok dat geweest is.

Begrijpend lezen: Dit is wel degelijk te oefenen. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van nieuwsbegrip. Hier worden teksten opgezet die over het laatste nieuws gaan voorzien van een filmpje. Ook kun je op school vragen of ze remedierende lessen bij de methode begrijpend lezen hebben. Bijvoorbeeld de methode Lezen in Beeld is een hele fijne methode. De leesstrategie├źn worden duidelijk uit gelegd. Je kunt nog een stapje verder gaan door de leesmethoden aan te schaffen.

Hulp bij huiswerkbegeleiding

Wellicht loop je toch tegen heel veel dingen aan. Je kind snapt het niet. Het is lastig om je kind bij de les te houden. Je kind raakt in de war omdat e.e.a. op school toch heel anders uit wordt gelegd. Lerespel geeft korte Workshops & Trainingen.

Toch bijles door de specialist?

Het kan zijn dat u vol enthousiasme begonnen bent, u heeft een training en of een workshop gevolgd. En u mist toch wat. Dan kunt u altijd besluiten om toch uw kind bijles te laten nemen. Dat kan. Het effect zal dan extra groot zijn omdat u thuis in het verlengde van de bijles verder kunt. Mijn ervaring is dat wanneer de intensieve begeleiding, thuis even kort maar regelmatig wordt voortgezet, de effectiviteit het grootst is.

Geef je snel op voor een training of workshop in januari. Want VOL is VOL!

Neem contact op

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht