Hoe je kinderen kunt voorlichten over de Coronacrisis in 3 kleine stapjes.

Opeens mochten kinderen niet meer naar school.

Opeens, van de ene op de andere dag, mochten kinderen niet meer naar school. Ze mochten hun werk afhalen. En ze moeten thuis het werk maken dat ze anders op school zouden doen. In plaats van naar de juf of meester te gaan met vragen, ben jij nu degene die het moet uitleggen.Zowel voor kinderen als voor ouders kan dat best lastig zijn.Sommige kinderen kunnen zelfs angstig worden door deze situatie.Hier volgt in drie stappen, over hoe je hier mee om moet gaan.

1. Observeer kleine gedragsveranderingen.

Kleine gedragsveranderingen kunnen duiden op angst.Kinderen gaan op zoek naar houvast. Kinderen laten op verschillende manieren hun angst zien.Bij de een is het echter wel duidelijker dan de andere.Let vooral op kleine dingen. Als je goed oplet is het zelfs vanaf een afstandje te zien. De volgende vraag is dan: “Hoe ga ik er mee om?” Aan de hand van een voorbeeld laat ik zien, hoe ik er mee om ga.

Ik help de meeste leerlingen gedurende deze periode per Skype. Tijdens een Skype les zag Ik een kind twee knuffels dicht tegen zich aanhouden. De moeder schrok en verontschuldigde zich over het feit dat ze het niet gezien had. Deze jongen was heel erg gefocust tijdens de les maar ook angstig. De knuffels gaven hem houvast.Ik vroeg naar de naam van de knuffels en heb vervolgens gevraagd om de knuffels op een plek te zetten waar ze de les goed konden volgen. Nadat ik had gevraagd hoe de knuffels heetten, zag ik hem ontspannen. Hij vertelde wie hij bij zich had en zette de knuffels weg.

2. Druk je eigen angst niet weg

Het probleem is dat ouders vaak ook angstig of bang zijn. Bang om ziek te worden, om een baan te verliezen of nog erger. Laat het er maar zijn. Wanneer je het weg stopt zullen kinderen dit zeker voelen. Wat kinderen erg onzeker maakt is dat ze aan de ene kan niet naar school kunnen, vanwege besmettingsgevaar en aan de andere kant lekker naar het strand gaan of een park waar veel mensen komen. Belangrijk is om hierin niet alleen het goede voorbeeld te geven maar vooral duidelijk te zijn. Leg uit waarom het even niet handig is om dicht bij andere kinderen in de buurt te komen of om naar opa of oma te langs te gaan. Zonder kinderen de stuipen op het lijf te jagen.

3. Maak het zo leuk en gezellig mogelijk en wees vooral heel creatief.

Probeer samen met de kinderen leuke creatieve oplossingen te vinden om aan de ene kant besmetting te voorkomen en toch leuke dingen te blijven doen met hun vriendjes zonder de grenzen van het fysiek contact te overschrijden. In tijden zoals deze worden veel mensen, maar vooral ook kinderen heel creatief. Ik ben benieuw naar creatieve ideeën die in de komende periode ontstaan.

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht