Hoe leert mijn kind?

Zit jouw kind in de bovenbouw van het basisonderwijs of op de middelbare school. Heeft jouw kind soms moeite met leren, zonder dat je weet waarom? Dan kan het zijn dat jouw zoon of dochter op een manier leert die niet helemaal bij hem of haar past. Sommige kinderen zie je al vanzelf allerlei trucjes bedenken om toch e.e.a. te onthouden. Of juist moeilijkheden te omzeilen. Maar waar moet je dan aan denken?

Woordslim:

Kinderen die woordslim zijn, kunnen door 1 of 2 keer en tekst door te lezen, onthouden en verwerken wat er staat. Kinderen die dat niet zijn, moeten wel 8 keer met een tekst aan de slag. Dit is ongeacht de intelligentie van de leerling. Ik heb zelfs een leerling van het gymnasium gehad die laag scoorde op woordslim.

Structuurbehoefte:

Kinderen die hoog scoren op woordslim vinden het vooral fijn als er een duidelijke opbouw zit in de les. De les wordt in kleine stukjes opgebouwd Kinderen die laag scoren hebben daar helemaal geen behoefte aan, maar willen graag in grote lijnen weten wat ze te wachten staat.

Beweging nodig:

Kinderen die hoog scoren op beweging nodig, moeten regelmatig, na 15 minuten even bewegen. Of hebben een trapfiets of wiebelkussen nodig. Anders komt er geen informatie binnen. Deze kinderen zijn lang niet altijd druk. Ook stille kinderen kunnen die behoefte hebben. Zonder dat je het weet, ontgaat hun alles omdat niemand herkent dat ze die behoefte hebben.

Luisterslim:

Kinderen die hoog scoren op Luisterslim leren vooral door te luisteren en onthouden dat heel erg goed. Kinderen die laag scoren op luisteren hebben vaak behoefte aan rust. En raken afgeleid door veel geluid. Een hele lange dag luisteren naar een leraar kan vermoeiend zijn.

Beelslim:

Kinderen die hoog scoren voor op beeldslim leren vooral door plaatjes en beeldmateriaal. Helaas worden deze kinderen nogal eens verward met beelddenkers. Deze kinderen denken niet perse in plaatjes. Maar het helpt hen als ze zelf bijvoorbeeld ergens tekeningen bij maken. Of ondersteuning hebben van foto's, video etc.

Samen leren:

Kinderen die hoog scoren op samen leren hebben vooral behoefte aan het leren met anderen. Dit kan zijn, samen met iemand anders aan hetzelfde. Maar ook in dezelfde ruimte met anderen. Bij het samen leren met anderen is het zo

Zit jouw kind in groep 7 of 8 van het basisonderwijs en wil je weten hoe jouw kind het beste leert? Of wil je weten hoe je jouw leerstijl kan aanpassen aan die van jouw kind? Neem dan contact op. Binnen een uur weet je op welke wijze jouw kind het beste leert en hoe jij je kunt aanpassen aan de leerstijl van jouw kind.

Slim Seminar, zaterdag 23 april 2022

Ieder kind is SLIM, elk op zijn eigen manier.
Wil je meer weten over hoe je kunt meten hoe SLIM een kind is of hoe een kind het beste leert, kom dan naar het SLIM seminar.

Op zaterdag 23 april organiseer ik een SLIM seminar samen met professor orthopedagogiek Wied Ruijssenaars en Marjolein van Bodegom. Tijdens dit Seminar vertellen wij, ieder vanuit onze eigen expertise hoe je het beste uit jouw zoon of dochter kunt halen.

Er is nog plek om dit Seminar Live bij te wonen. Mis dit niet en schrijf je snel in!

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht