10 tips voor het inhalen van leesachterstanden tijdens de vakantie!

Nog even en dan is het zo ver! Dan is het vakantie! Voor veel kinderen eindelijk VRIJHEID. Even niet aan school denken. Dat is natuurlijk helemaal logisch. Maar wist u dat er ontzettend veel wegzakt in de vakantie? Daarom raad ik aan om in de vakantie kinderen vooral te laten blijven lezen.

10 tips om het lezen in de vakantie effectief en LEUK te maken.

 1. Niet te lang. 5 of 10 minuten is veel beter vol te houden dan 30 minuten. Maar lees dan wel iedere dag.
 2. Zorg dat het boek LEUK is.
 3. Ga SAMEN met uw kinderen een boek uitkiezen. Misschien kunt u als cadeautje voor het rapport een leuk boek kopen.
 4. Wil uw kind een boek OPNIEUW lezen, omdat het zo leuk was? Helemaal niet erg. Kinderen gaan het ECHT niet uit hun hoofd leren, zoals vele mensen en zelfs leerkrachten beweren. Kinderen gaan hier juist beter door lezen. Ze kennen het verhaal al en gaan zich focussen op wat er staat. Als het boek maar voldoende technische uitdaging biedt.
 5. Zorg dat de inhoud past bij de leeftijd van het kind. We spreken hier ook wel van BELEVINGSWERELD. Een kind van 10 vindt Dolfje Weerwolfje misschien niet meer zo leuk, terwijl het niveau wel past.
 6. LAY OUT en BLADSPIEGEL. zijn erg belangrijk. Boeken waarbij de regels niet al te dicht op elkaar staan, lezen makkelijker. Als de bladspiegel goed is hoeft een kind met ernstige leesproblemen en dyslexie niet eens een boek te kiezen uit het MLP (Makkelijke Lezen Plein, te vinden in de meeste bibliotheken).
 7. Plaatjes in de boeken helpen een kind altijd op weg. Ze vertellen al een beetje waar het verhaal over gaat. Dit geldt ook voor de kaft. Dit helpt uw kind bij het lezen.
 8. Vraag NOOIT "Wat hebben we nu net gelezen?"
  Dit voelt voor een kind en zeker voor een kind met leesproblemen als kruisverhoor. U wilt dat uw kind plezier heeft in het lezen. Het is wel goed om te PRATEN over het boek.
 9. HERHAALD lezen is een techniek die ik gebruik om kinderen een flinke boost te geven. Deze techniek is beproefd in de praktijk en is dus bewezen effectief. U leest 1 bladzijde voor uit het boek. U leest dezelfde bladzijde samen. Vervolgens leest uw kind deze bladzijde zelf. U herhaalt deze bladzijde 3x per week. Vervolgens leest u de rest van het hoofdstuk voor. Zo komt u toch samen vlot door het boek heen. Dit kan uitsluitend bij boeken die kinderen erg leuk vinden maar net te moeilijk zijn om zelfstandig te lezen. Het zogenaamde FRUSTRATIE niveau. Let er hierbij vooral op dat de inhoud bij de beleving van het kind past.
 10. BIJLES NODIG? Als u merkt dat het niet lekker gaat kunt u uw kind, ook in de vakantie, naar bijles laten gaan. Kinderen die in de vakantie intensieve leesbegeleiding gaan hierdoor vaak HEEL SNEL vooruit. Kosten zijn afhankelijk van de ervaring en opleiding van degene die bijles geeft. Een leesspecialist is doorgaans iets duurder maar heeft ook minder tijd per keer en per traject nodig.

Wonderen bestaan niet: U zult op mijn website mooie verhalen vinden van mensen bij wie het goed is gelukt. Ik moet daarbij echter wel eerlijk vermelden dat ook ouders alles gedaan hebben wat ik ze vroeg thuis nog te doen.

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht