Oefenen voor CITO

Ouders die al een tijdje meegaan op de basisschool weten het eigenlijk wel. In januari komen de CITO toetsen. Eind januari/ begin februari worden de eerste CITO toetsen van het schooljaar afgenomen in de groepen 3 t/m 7. De CITO toetsen zijn onafhankelijk van de leermethode. Ze meten niet alleen het niveau van elk kind, maar ook van het niveau van elke groep. De belangrijkste onderdelen zijn: Rekenen, Begrijpend lezen en Technisch lezen. Voor technisch lezen zijn er stilleestoetsen en hardop leestoetsen. Deze stilleestoetsen zijn niet zo geschikt voor dyslecten.

CITO toetsen en Dyslexie

Kinderen bij wie dyslexie is vastgesteld krijgen bepaalde CITO toetsen voorgelezen. Het gaat hierbij vooral om CITO rekenen en Begrijpend lezen. De stilleestoets bestaat uit een verhaal waarbij de kinderen in elke zin moeten kiezen voor een woord. Voor dyslecten zijn deze toetsen minder geschikt. Wanneer er bij dyslecten technisch leestoetsen worden afgenomen, is het doel van de toets om de vooruitgang te meten. De score D of E is dan minder belangrijk. De toetsen die hier geschikt voor zijn, zijn de DMT en de AVI toets.

Oefenen voor een CITO toets

Persoonlijk ben ik er niet voor, om te oefenen voor CITO toetsen. Het is natuurlijk wel goed om bijvoorbeeld de rekenvaardigheid van uw zoon of dochter te verbeteren. Door in overleg te gaan met de leerkracht, kunt u er achter komen welke onderdelen nog lastig zijn. Ook het automatiseren van het optellen en aftrekken en de tafels tot 1000 zijn goed om te oefenen. Mocht u uw kind willen bijspijkeren voor half januari kunt u per direct bij mij terecht. Aan de hand van een schoolvaardigheidstoets kan gekeken worden waar uw zoon of dochter nog moeite mee heeft. Dit kan ik met u bespreken. U kunt er dan voor kiezen om zelf uw kind bij te spijkeren. Ik wil u daar graag bij adviseren. U kunt er voor kiezen de begeleiding door mij laten doen.

Schoolvaardigheidstoetsen

De Schoolvaardigheidstoetsen zijn methode onafhankelijke toetsen. De toetsen die Lerespel heeft zijn: Schoolvaardigheidstoetsen voor Rekenen en begrijpend lezen. Daarnaast heb ik nog andere meer diagnostische toetsen en ben ik ook in het bezit van verschillende technisch leestoetsen. De schoolvaardigheidstoetsen zijn te vergelijken met CITO toetsen. Ze zijn zeer valide. Dat betekent dat de meting een eerlijk beeld geeft van de schoolvaardigheid die gemeten wordt. Deze toetsen vormen een onderdeel van mijn eigen leerlingvolgsysteem.

Neem contact op

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht