Vakantie tip 1. Welke boeken neem je mee?

Nog een paar dagen en dan is het ook voor de laatste regio vakantie. Misschien ga je direct weg op vrijdag. Misschien ga je later weg. Eindelijk de welverdiende vakantie.

Voor jonge kinderen is een vakantie van 6 weken echter erg lang als zij moeite hebben met lezen. Het leesniveau kan, ondanks de extra oefenlessen in de klas of thuis of tijdens bijles, zomaar 1 of twee niveau’s zakken.

Neem daarom leuke boeken mee op vakantie. Je kunt ze uit de bibliotheek halen of uit de boekhandel. Lees wel even onderstaande tips om het lezen tijdens de vakantie echt een succes te laten zijn.

Waar let je op bij het zoeken boeken voor in de vakantie

  1. Het moeten een boeken zijn die je zoon of dochter leuk vindt.
  2. Zorg dat het boek het niveau heeft waarin je zoon of dochter kan oefenen. Dat is een niveau hoger dan het hoogst behaalde beheersingsniveau.
  3. De lay out moet prettig zijn. Grote regels wit.
  4. Voldoende plaatjes
  5. Het boek moet binnen 1 of 2 weken uit te lezen zijn. Het is natuurlijk stoer om een Harry Potter mee te nemen van 400 bladzijden. Maar als het te langzaam gaat, gaat dat ten koste van de interesse.
  6. Zorg dat het een boek een echt verhaal is. Dus niet “Ik kan al lezen”. Kinderen moeten doorkrijgen dat lezen leuk is. En niet iets schools is.
  7. Kies goede kinderboekenschrijvers zoals “Carrie Slee, Paul van Loon.
  8. Kies een boek dat maximaal 10 jaar geleden geschreven is. Tijden veranderen. Met name zwakke lezers hebben behoefte aan herkenning. En ze moeten het idee krijgen dat ook mensen in 2017 goed moeten kunnen lezen en dat het niet iets is dat vroeger vooral belangrijk was.

"Elke dag, 7 dagen in de week, houdt het leesniveau al op peil"

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht