Vakantie tip 2. Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen?

Vaak krijg ik te horen:”Ik krijg mijn kind maar moeilijk aan het lezen! Vreemde ogen dwingen!” Het spijt me lieve ouders. Helaas, dat is NIET het probleem. Het goede nieuws is, dat er ook wat aan is te doen. En wat is dat dan?

  1. Neem een leuk boek. Ik herhaal het nog maar een keer. Zie ook tip 1 van vorige week. Geen boeken als “Ik lees al!” Dat is veel te schools. Neem gewoon spannende boeken. Die zijn op elk niveau te vinden.
  2. NIET TE LANG. Dacht u dat 30 minuten lezen kort is? Niet als je 6 of 7 bent. In hun beleving voelt dat als 4 uur. Zeker als ze er niet zo goed in zijn. VIJF MINUTEN. of 1 bladzijde.
  3. Lees zelf de rest van het hoofdstuk: Laat uw zoon of dochter 1 bladzijde lezen, lees de rest van het boek voor.
  4. GEEN STRAFFEN! MAAR BELONEN. Een stickerkaart doet altijd wonderen.
  5. Kies het juiste tijdstip. Een tijdstip dat ze niet meer kunnen spelen en ook nog niet naar bed hoeven. Meestal is vijf minuten voor het avondeten een goed idee.
  6. Uitsluitend het verkeerd gelezen woord verbeteren, geen lesjes over “kijk eens goed?”

"Kinderen die moeite hebben met lezen, zijn kinderen die wat meer moeten oefenen met lezen. Het zegt NIETS over hoe slim ze zijn!"

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht