Wanneer is het de beste tijd om met bijles te beginnen?

 1. Als je zoon of dochter in de vorige groep moeite had met lezen, rekenen of spelling.
  Het is belangrijk om direct te starten. Het is zeker NIET wijs om dan te wachten tot de eerste Cito-uitslagen. Hoe langer je wacht hoe groter de achterstand kan oplopen.
 2. Als je zoon of dochter halverwege groep 4 of hoger, moeite heeft met spelling.
  De spelling wordt gaandeweg steeds complexer. Hoe eerder jouw zoon of dochter doorheeft hoe woorden zijn opgebouwd, hoe beter. Als je te lang wacht, zitten we al in het complexe gedeelte en moeten we eerst nog de woordbouw aanbieden.
 3. Als je zoon of dochter een taalachterstand heeft eind groep 2.
  Kinderen moeten voordat ze naar groep 3 gaan al een aantal letters kennen en eenvoudige woorden kunnen hakken en plakken. En ze moeten weten wat ze voor- en achter aan een woord horen. Dit is op zich makkelijk aan te bieden. Ik heb een meisje met een taalachterstand lezend naar groep 3 geholpen.
 4. Als je zoon of dochter een half jaar of langer in groep 3 of hoger buiten Nederland heeft gewoond.
  Kinderen die in het buitenland op school hebben gezeten hebben derhalve met name een half jaar of langer lezen en spelling gemist. Als kinderen thuis geen Nederlands spreken is het helemaal belangrijk om zo spoedig mogelijk te beginnen. Doordat ze woorden minder vaak horen dan hun Nederlandse medeleerlingen, zal het herkennen van die woorden ook langzamer gaan.
 5. Zo vroeg mogelijk in het school jaar. September/ oktober.
  Dat is de komkommertijd op school. Daarna beginnen de activiteiten voor de feestdagen al op school. En na de kerstvakantie is de eerste Citotoets al. Dat wil je voor zijn.
 6. Direct na de uitslagen van de eerste Cito-toetsen als ze voor lezen, spelling of rekenen onvoldoende zijn: D/IV of E/V.Bij een V score is het leerrendement 50% of lager. Dat betekent dat uw zoon of dochter maximaal 50% heeft opgepikt van de aangeboden leerstof. Dat betekent dus een achterstand van minimaal een half jaar. Wilt u meer weten? Of gewoon even langs komen voor GRATIS advies? Ik adviseer u graag!

Neem contact op

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht